Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Älskar det internationella mötet

Daniel Stendahl beskriver sig själv som ”ett internationellt djur”. I våras flyttade han in i Rådhuset och får som kommunens internationella samordnare stort utlopp för sin kärlek till internationella möten.

Daniel Stendahl är på många sätt en inbiten östgöte, men det internationella intresset har funnits med sedan barnsben. En del av uppväxten tillbringade han i Genève, och han gjorde ett gymnasieår som utbytesstudent i Argentina.

Efter ett antal år av långpendlande från Linköping till jobbet på FCG SIPU International i Stockholm sökte han i våras föräldravikariatet som internationell samordnare på Norrköpings kommun, och fick det.

Utvecklas genom utbyten

Daniels uppgift är att med utrednings- och utvecklingsenheten i Rådhuset som bas stötta hela förvaltningen och politikerna i det internationella arbetet. Kommunen vill gärna ha internationella utbyten, inte minst för sin egen utveckling.

– Vi gör saker bra, men det går alltid att göra dem bättre. Ibland tittar vi på grannkommunerna, ibland någon annanstans i Sverige och ibland utomlands. Och saker vi är bra på ska vi visa upp runtom i världen, säger Daniel.

Han nämner skolan som en del av den kommunala verksamheten som på många håll är helt internationaliserad, men det finns många exempel på områden som tjänar på internationellt utbyte.

– Tekniska kontoret tittar till exempel på andra spårvagnsstäder. Det kan inte vara Norrköping och Göteborg som pratar med varandra hela tiden.

Åker till Kenya

De nordiska vänorterna har han mycket kontakt med. Annars dominerar EU-projekten. Men hans hittills enda projekt som projektledare i kommunen är ett utbyte med Uasin Gishu County i Kenya kring sop- och avfallshantering.

När vi träffas är han i full färd med att planera inför att han och en delegation, från kommunen och Norrköping Vatten och Avfall, ska åka dit.

– De skulle ha kommit hit, men det är omval där nu och då fick de utreseförbud inom förvaltningen. Men sådant är jag van vid från tidigare jobb, säger han.

Annars är det färre resor i det här jobbet än han är van vid.

– Jag var i Bryssel för ett par veckor sedan. Det blir kanske 2-3 resor per år. Det är inte självklart att jag är den som reser mest i kommunen bara för att jag har den här rollen.

Gillar blandningen

Internationella möten blir det ändå en hel del. I år har han till exempel hanterat fyra ambassadörsbesök – från Tyskland, USA, Ryssland och Norge.

– Jag gillar det internationella mötet med folk, att få ställa frågor är spännande.

Men det är när han ser vad medarbetare i kommunen får ut i olika utbyten som han känner störst tillfredsställelse.

– Några kollegor från ett äldreboende berättade för politiker i kommunen hur de hade jobbskuggat ett motsvarande äldreboende i Italien. Och några elever

berättade om sin praktik utomlands när EU-ministern var här. Det var häftigt. Då blir man stolt. Framför allt gillar han den stora blandningen i jobbet.

– Det är allt från att uppdatera internationella riktlinjer och styrdokument till att arbeta praktiskt kring internationella utbyten och besök. Det är kul och spännande.

Daniel Stendahl

Ålder: 39 år.

Bor: Linköping sedan sex år, där han till stor del är uppvuxen. Innan dess fem år i Lund och sju år i Stockholm.

Familj: Fru och tre barn i åldrarna 4 till 8 år.

Jobb: Vikarie för föräldralediga Sara Meyer som internationell samordnare i Norrköpings kommun.

Bakgrund: Läste statsvetenskap och nationalekonomi med inriktning på utvecklingsfrågor och EU-frågor i Lund. Därefter sex år på Sida och sex år på FCG SIPU International.

Intressen: Matlagning och vin. Tränar mycket, mest löpning. ”Nyhetsknarkare.”

Häftigaste resa: När jag hade muckat åkte jag tillbaka till Argentina och reste genom hela Sydamerika i fyra månader.

Bästa med jobbet: Att det är så varierat. Jag får möjligheten att arbeta med väldigt många människor i olika sammanhang. Rådhuset är en väldigt bra arbetsplats, det finns många erfarna och trevliga personer här. Folk jobbar hårt, men har tid att prata.

En dag med Daniel

Om jag inte lämnar barn kommer jag tidigt. Då hinner jag jobba igenom mycket fram till klockan 9 när det är full fart här.

08.00: Blandad handläggning. Skickar kallelse till nästa möte med internationella nätverket. Registrerar en förfrågan från en kommun i Iran, som vi troligen inte kommer att gå vidare med. Försöker få till ett förmöte med arbetsgruppen inför vår Kenyaresa.

10.00: Möte. Jag och en kollega ska hålla i en nordisk temadag, och vi jobbar vidare med den inbjudan.

12.00: Lunch på Husman & Kök med Sara Meyer, som jag vikarierar för eftersom hon är föräldraledig. Ofta äter jag matlåda i Rådhuset, och hinner i bästa fall iväg på en lunchjogg.

13.00: Möte med hamnens marknadschef Ola Hjärtström, eftersom hamnen ska söka EUbidrag till sin utbyggnad.

14.30: Tar emot ansökan om uppstartsmedel och ägnar mig åt lite handläggning. Kontaktar resebyrån om biljetterna till Kenya.

15.00: Hör av mig till Region Östergötlands Brysselkontor för att se vad det finns för sökmöjligheter för hamnen.

15.30: Går till Östgötapendeln för att hinna hämta barnen. Ibland hämtar mor- eller farföräldrar, och då kan jag jobba lite längre.