Jobba med oss
i Norrköpings kommun

”Algoritmer tar bättre beslut än människor”

Fredrik Löfgren, robotutvecklare på Linköpings universitet, blir uppspelt när han hör att Norrköpings kommun har påbörjat robotiseringen.

– Det är superbra! Många kommuner snackar om digitalisering, men det händer inte så mycket. Vill vi ha bättre service, använda skattemedlen effektivt och få ett mer rättssäkert samhälle är det rätt väg att gå, säger han.

Fredrik, som bland annat funnits med som bollplank i Trelleborgs robotiseringsprocess, är medveten om att det finns ett stort motstånd.

– I Kungsbacka var det tolv socialsekreterare som sa upp sig i protest mot att det skulle komma in robotar. De var oroliga för rättssäkerheten. Men algoritmer behandlar alla människor lika och tar alltid objektiva beslut. Medarbetarna får tid till mer stimulerande uppgifter som de är utbildade för.

Din forskning är inriktad på teknisk robotutveckling, hur mycket tänker du på människans roll i framtidens samhälle?

– Mycket. Robotar kommer att ersätta många av de yrken vi har i dag. Hur ska vi försörja oss i framtiden? Det finns moraliska frågor också. Om en diagnosrobot begår misstag – vem är ansvarig? Är det programmeraren eller den som äger roboten? Jag har inga rätta svar, men det är frågor som bör diskuteras mer.

Publikt är du mest känd för dina mänskliga robotar som dansar och spelar fotboll. Är det ett sätt att få oss att omfamna robotsamhället?

– Ja. Många förknippar robotar med industri- eller krigsrobotar. Om vi gör dansande, vita, söta robotar nyanserar vi bilden och ökar acceptansen. Det är ett medvetet val.