Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Digitala kartor över Norrköping skapar nya möjligheter

Med Norrköpings alla ytor samlade i ett digitalt kartsystem effektiviserar tekniska kontoret sitt dagliga arbete. Gunnar Wallentinsson, systemadministratör, är en av de som jobbar med de nya kartorna.

Så småningom ska varenda liten gatustolpe, trottoar och gata i Norrköping vara inritad i kommunens digitala kartsystem. Arbetet med att föra in alla ytor pågår för fullt. Tanken är att den samlade informationen ska ge både tidsvinster och möjlighet till smarta automatiseringar.

– "Det är så mycket enklare att ha allt digitalt. Det är lätt och sökbart", säger Gunnar Wallentinsson.

Det nya kartprogrammet innebär också en hel del nytt vid tekniska kontorets upphandlingar. De kartor som är en del av upphandlingsdokumenten har fram tills nu utgjorts av en oändlig mängd PDF:er.

– Det blev lätt väldigt många olika kartor och dokument eftersom områdena ofta är så stora. Och varje stadsdel, yta, typ av väg med mera behövde dessutom en egen karta, berättar Gunnar.

Med den nya plattformen får entreprenörerna istället en länk till en digital karta där all information som rör upphandlingen finns samlad. I kartan kan entreprenören själv zooma in och ut, tända och släcka olika lager och skriva ut valda delar till sina underentreprenörer.

– Vi tycker det här känns jättebra och förhoppningen är att entreprenörerna också ska uppskatta det, säger Gunnar.

Har det funnits några utmaningar längs vägen?

– Att få med alla på banan när vi ändrar ett arbetssätt som funnits under många år. Allt är nytt, men vi är ett helt gäng som jobbar med det här, så det känns bra. Det gäller att peppa och lyfta fördelarna, säger Gunnar.

Framöver kommer kartprogrammet inte bara att kunna ge en historisk bild av Norrköping. Det kommer också vara möjligt att se hur kommunen utvecklas genom framtida förändringar.

– Om vi till exempel ska göra en asfaltering eller ett grävarbete, då kan vi plocka ut det ur kartorna och använda när vi går ut med information till kommuninvånarna, säger Gunnar.

GUNNAR WALLENTINSSON

Ålder 60 år.

Bor Centrala Norrköping.

Familj Tre barn och fyra barnbarn.

Gör Systemadministratör på tekniska kontoret.

Roligast på jobbet Att utveckla framåt, göra skillnad och underlätta för andra.