Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Hittaut ska få fler att hitta orienteringen

Sommaren 2019 arrangeras världens största orienteringstävling O-ringen i Norrköping. Som uppladdning inför tävlingarna har de stora orienteringsklubbarna gått samman i Hittaut, ett friskvårdsprojekt där alla kan delta – och samtidigt upptäcka nya sidor av Norrköping.

Om du har testat geocaching (en sorts skattjakt med mobilen) eller jagat tecknade figurer i spelet Pokémon Go har du redan en god uppfattning om vad Hittaut handlar om. Med karta i handen eller mobilappen letar man som deltagare kontroller, så kallade checkpoints, i olika delar av Norrköpings kommun. Syftet är att på ett enkelt och roligt sätt upptäcka staden och/eller omgivningarna – och samtidigt få motion.

Checkpoints i skog och stad

Hittaut finns som friskvårdsprojekt på ett 20-tal platser i Sverige och nu även i Norrköping, tack vare ett samarbete mellan de största orienteringsföreningarna. Kartor och checkpoints släpps vid tre olika tillfällen, de femton första den 14 april och finns att hitta i Vrinneviskogen.

Den 18 maj görs släpp 2 i Kimstad, Åby, Krokek och ytterligare 25 checkpoints i Vrinnevi/södra Norrköping. Det tredje släppet till Folkparken och Industrilandskapet ska ske i samband med Augustifesten.

Karta kommer att finnas i Hittaut-appen eller i pappersformat. Papperskartan till det första släppet kommer i magasinet Upplev Norrköping. Kartorna till det andra och tredje släppet kommer att kunna hämtas på bland annat Upplev Norrköping (Värmekyrkan), i kommunhuset Rosen, Ica Delfinen eller Coop i Krokek, Handlarn i Kimstad och på Coop i Åby. På Hittauts hemsida kan man registrera vilka checkpoints man besökt och därmed delta i utlottning av priser.

– Hittaut är en aktivitet för alla, inte bara inbitna orienterare. Det är ett annorlunda och kul sätt att se sig om och hitta nya smultronställen eller visa upp staden för besökare, säger Anita Wehlin, verksamhets- och träningssamordnare för orienteringen i Tjalve IF och projektledare för Hittaut.

– Sedan är det ju en jättebra grej att sprida intresset för orientering och O-ringen, lägger hon till.

O-Ringen - Världens största

O-ringen är världens största orienteringstävling som den 17-27 juli 2019 arrangeras i Norrköping. Det är andra gången tävlingen hålls i staden, senast var 1987. Tävlingarna kommer att hållas i huvudsak i Kolmårdsskogarna medan O-ringenstaden med cirka 10 000 campinggäster, mat- och sporttält, underhållning och marknad byggs upp på Himmelstalundsfältet.

Upplev Norrköping hjälper till med marknadsföringen inför O-ringen och marknadskoordinator Susanne Arvidsson tycker att Hittaut är en bra uppladdning inför tävlingarna.

– Det är ett perfekt sätt att kombinera orientering och besöksnäring, säger Susanne. Det finns olika nivåer, från tuffare löpning till barnvagnspromenader inne i stan. En del kontroller finns ute i skogen medan andra är placerade på utsiktsplatser och vid besöksmål. Hittaut är en aktivitet som hela familjen kan delta i.

Förutom att Hittaut kan väcka upptäckslustan och få fler att röra på sig, är förhoppningen att intresset för orientering och tävlingarna nästa sommar ska öka hos Norrköpingsborna.

– Och skulle man få blodad tand och själv vilja pröva på orientering utöver Hittaut, är det bara att kontakta någon av orienteringsföreningarna, säger Anita.