Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Mer tid för människor med talade journaler

Socialsekreteraren Simone Marken har testat taligenkänning – att prata in sina journaler. Det ska ge henne mer tid för människorna hon möter.

Hennes jobb som socialsekreterare på socialkontoret i Norrköping handlar framför allt om att möta och stötta ungdomar, men det är inte alltid tiden räcker så långt som Simone Marken skulle önska.

– Vi lägger jättemycket tid på dokumentation, som att föra journal, istället för att finnas till för de som vi ska finnas till för. Så alla digitala verktyg som kan underlätta i vår vardag är verkligen positiva, säger Simone.

Under hösten 2017 testade Simone och ett tiotal av hennes kollegor att jobba med ett system för så kallad taligenkänning. Istället för att skriva sina journaler talade de in alla sina journaler under tre månaders tid.

Hur tyckte du att det funkade?

– I början var det svårt eftersom man måste prata som man skriver. Men det gick ändå förvånansvärt bra. Och det kändes faktiskt lättare att komma igång, jämfört med att skriva. Jag hade inte alls samma motstånd, eller tröskel. Det var smidigt och flöt på, säger Simone.

En annan, kanske lite oväntad, positiv effekt var att Simones värk i rygg och nacke blev mycket bättre.

– I och med att jag inte behövde använda tangentbordet kunde jag sitta mer avslappnat. Det var väldigt positivt för mig, säger hon.

Även om tidsvinsten inte hann bli så stor under den korta testperioden upplevde Simone hur systemet ”lärde känna henne”, vilket på sikt kan leda till att journalhanteringen ändå går snabbare.

– Jag märkte hur min profil i systemet lärde sig hur jag pratar och vad som är mest sannolikt att jag säger. Och med tiden utvecklas profilen mer och mer, så om jag skulle ha taligenkänning permanent, då skulle den lära känna mig väldigt väl, berättar Simone.

Och troligtvis kommer Simone och hennes kollegor få fortsätta prata in sina journaler – ambitionen är att upphandla ett system till socialkontoret.

SIMONE MARKEN

  • Bor Centrala Norrköping.
  • Familj Sambo.
  • Gör Socialsekreterare på socialkontoret.
  • Roligast på jobbet Att träffa alla härliga ungdomar.