Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Vårdyrket var ett självklart val

Jimmy

Vårdyrket har varit självklart ända sedan Timmy Välimaa började fundera på arbetslivet. Inspirerad av sin mamma som arbetar som undersköterska, visste han att han ville arbeta med sjukvård.

Egentligen visste han det redan när han gjorde gymnasievalet där vård och omsorg blev förstahandsvalet. Betygen räckte dock inte för att bli antagen utan i stället började Timmy läsa sitt andrahandsval media.

– Det var en kontrast till vård och omsorg och det visade sig ju vara helt fel för mig. Jag insåg rätt snart att jag läste på fel program. Genom en jobbcoach fick jag möjlighet till en praktikplats här på Sandbyhov och har sedan dess blivit kvar, berättar Timmy.

Vård under kort tid

Sandbyhovsgatan 21 är ett korttidsboende för äldre personer som efter sjukhusvistelse fortfarande behöver hjälp och stöd en tid innan de kan flytta hem. Boendet ligger vid anrika Apelgården som en gång i tiden var fattigvårdsanstalt innan det blev vårdboende. Sandbyhovsområdet är under omdaning och några av de gamla byggnaderna ska göras om till skola.

– Vi kommer att slås ihop med Lennings och flytta till gamla Vrinnevihus, berättar Timmy medan han visar runt.

Trygg i arbetsgruppen

Korridorerna känns hemtrevliga. Några ur personalen har just avslutat sin fikarast och vårdtagarna håller sig inne i värmen i dag. Utanför fönstret viner isvindarna trots att det redan är i mitten av mars. Timmy talar varmt om vårdyrket i allmänhet och arbetsplatsen Sandbyhovsgatan 21 i synnerhet.

– Vi är en bra arbetsgrupp som stöttar varandra. Vi skrattar tillsammans som kollegor och med vårdtagarna dagligen. Det är god stämning här, säger Timmy.

Varierande arbetsdagar

Dagarna är varierande. Timmy funderar ett tag innan han börjar beskriva en dag på jobbet. Timmy jobbar antingen dag- eller kvällspass. Jobbar han dagpass börjar han vid sju på morgonen med att förbereda frukost. Nattpersonalen lämnar över en rapport till dagpersonalen så att arbetsgruppen vet vad de har att förhålla sig till.

– Vi hjälper och stöttar vårdtagarna och utgår från deras önskemål och behov. Vissa vill kanske ta en promenad under eftermiddagarna eller kolla gamla serier på en padda. I och med att det här är ett korttidsboende så förändras rutinerna, menar Timmy.

Mysiga högtidsstunder

När man arbetar inom vården kan det falla sig så att man ibland behöver arbeta under vissa högtider. Men det är ingenting som Timmy har något emot.

– Det är riktigt mysigt att jobba då. Alla bidrar lite extra till den goda stämningen. Nu senast var det Vasaloppet, om man nu kan se det som en högtid. Då vaknade de boende tidigt för att hinna upp till tv:n så att de kunde följa rapporteringen från loppet, berättar han glatt. Men det finns också tunga stunder. Stunder då döden är närvarande.

– Vi har alltid en nära kontakt med anhöriga och om vi behöver sätta in vak så gör vi det. Det innebär att någon ur personalen finns vid personens sida tills den tar sitt sista andetag. Trots det tragiska i situationen så kan det bli en fin stund. Vi skapar en miljö som personen önskar. Efteråt stöttar vi i personalgruppen alltid varandra för det är en svår stund, en av de svåraste man som vårdpersonal måste hantera, säger Timmy.

Glädje för yrket

Framför allt är det glädjen i yrket han vill lyfta. Han vet att han kommer att fortsätta arbeta inom vården.

– Jag funderar på att utbilda mig vidare. Kanske till sjuksköterska eller fysioterapeut. Eller så specialiserar jag mig som undersköterska. Rehabilitering tycker jag är kul att arbeta med så det blir nog något med det, säger han innan det är dags att packa ihop. Klockan är två på eftermiddagen och det är dags för Timmy att avsluta sitt pass.

Timmy Välimaa

Ålder 23 år.

Uppvuxen i Norrköping.