Jobba med oss
i Norrköpings kommun

”Barn har väldigt lätt för att acceptera olikheter”

Att Greger Källsholm saknar ben är inget hinder i hans dagliga arbete på Rambodalsskolan. Snarare tvärtom.

Jo, det är lite knöligt när det är som mest snöigt ute. Det är egentligen det enda hindret Greger Källsholm kommer på i sin arbetsvardag som elevstödjare på Rambodalsskolan. Och han har fått en parkeringsplats nära ingången, så det funkar rätt bra ändå.

När han tänker på att han saknar ben är det snarare de positiva aspekterna som dominerar. Inte minst hur

"Jag älskar barn och barns sätt att tänka på omvärlden. De har väldigt lätt för att acceptera olikheter.”

Berättar direkt

När Greger var 16 år klättrade han upp på ett tåg och kom i kontakt med de strömförande ledningarna. Han överlevde, men förlorade båda benen. När det börjar nya klasser brukar han försöka att så tidigt som möjligt träffa dem för att berätta om vad som hänt.

– Det är klart att de undrar, det gör ju jag också om jag ser någon som är väldigt annorlunda. Då är det viktigt att prata om det. Sedan är det ur världen.

Greger har arbetat 20 år på Rambodalsskolan. Han kommer inte på att det gjorts någon särskild anpassning för honom och hans rullstol, eller att han på något sätt blivit diskriminerad.

En stor fördel

Om han måste komma på något som Norrköpings kommun skulle kunna göra bättre så är det att anställa fler som sticker ut från normen.

– Jag har en stor fördel när det gäller att prata med barn om olikheter och om tolerans för olikheter. Om barnen retar varandra kan jag till exempel fråga varför de aldrig retar mig. Jag är ändå den som är mest annorlunda på skolan. Det väcker intressanta tankar och diskussioner, och det gör det lättare att förstå också andra olikheter, som annan hudfärg eller att någon är homosexuell. Barn är i regel logiska och kloka. Kommunen skulle kunna bli ännu bättre på att ta tillvara olikheter när de anställer, tycker han.

– Allmänt är det fortfarande ett hinder att ha en funktionsnedsättning. Arbetslösheten i gruppen är otroligt mycket större än i samhället i stort.