Jobba med oss
i Norrköpings kommun

”Tänker man utifrån sig själv blir jobbet lättare”

Kommunikation och förståelse. Det är nycklarna för att göra ett bra jobb med ensamkommande ungdomar, tycker behandlingsassistenten Jimmy Westlund.

Jimmy Westlund är sedan början på sommaren en del i Mobila teamet. Där åker han nattetid runt till kommunens olika HVB-boenden, samt till ungdomar som är inskrivna på ungdomsenheten, för att se till att allt är lugnt och att ungdomarna har det bra. Innan Jimmy började i Mobila teamet arbetade han på HVB-boendet Fyrbylund, med nio ensamkommande ungdomar i åldrarna 15-18 år, med olika nationaliteter och kulturer. Det är en känslig ålder, och en del av ungdomarna hade dramatiska upplevelser i bagaget och långt borta från sina föräldrar.

"Mötet med Sverige är olika"

– Mötet med Sverige är olika för dem. Det handlar om var de kommer ifrån och hur resan har varit. Många är väldigt tacksamma från början. Sen kan vissa bli bekväma med tiden … Tyvärr får de ofta väldigt mycket i början, och sen tar man ifrån dem mer och mer. Då är det inte så konstigt att vissa reagerar, säger Jimmy.

Tanken är att HVB-boendet ska vara så likt ett vanligt hem som möjligt, där ungdomarna blir självständiga och integreras i samhället. Det är svårt att räcka till, tycker Jimmy.

– Ofta skulle man vilja kunna ägna två-tre timmar åt att bara finnas till och lyssna. Men vi har så mycket annat att sköta också.

Han har fått ta emot många öppenhjärtiga berättelser.

– De bästa samtalen har jag haft när vi har spelat tvspel. Då sitter vi inte i ett rum där jag säger ”berätta!”, som i ett förhör. När vi spelar berättar de själva, och det är det bästa. Att åka bil funkar också, eller att bara ta en fika på stan eller gå en promenad. När de känner sig redo kommer det automatiskt.

Jobbet ställer stora krav på kommunikation och inlevelseförmåga.

– Det kan bli krockar. Men tänker man utifrån sig själv blir jobbet ofta lättare. Då förstår man varför de handlar på ett visst sätt.

Det låter som ett bra råd oavsett vad man jobbar med?

– Det har i alla fall hjälpt mig i min utveckling. Annars hade jag inte orkat jobba så länge med det här.