Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Dubbla jobb ger dubbel glädje

Heltid som vaktmästare och IT-ansvarig. Dessutom deltidsbrandman, ständigt redo för utryckningar. Claes Larsson behöver sällan bekymra sig över att ha för lite att göra på jobbet.

Några saker behöver vara uppfyllda för att klara Claes upplägg. En mycket förstående sambo och stöttande föräldrar. En stöttande arbetsgivare. Och så behöver man vara okej med att avstå alkohol var tredje vecka och inte minst: gilla att ha mycket att göra.

Claes Larsson

Claes Larsson har jobbat 20 år på Råsslaskolan i Krokek, i olika roller. De senaste tio som IT-ansvarig och vaktmästare. Lika länge har han varit deltidsbrandman, sedan ett par år som stationsansvarig med uppgift att göra lön, lägga schema och ordna övningar och utbildningar.

–Ibland är det riktigt hårt. Jag har familj också och är innebandytränare. Ett tag hade jag egen firma också och drev en vattenrutschbaneanläggning på campingen här, men dygnet var lite för kort … säger Claes.

Ständig beredskap

När han har jour är det ständig beredskap som gäller. Vad han än sysslar med på skolan måste han släppa det om larmet går.

–Då hoppar jag upp på min elcykel och så har jag 2-3 minuter till stationen. Det kan vara vad som helst som har hänt. Jag kanske får larm om hjärtstopp med dödlig utgång och sen är jag tillbaka en stund senare och ska jobba som vanligt.

Hur ser arbetsgivarna på att du kan försvinna närsomhelst?

–De stöttar. Jag får åka iväg på utbildningar också. De tjänar ju på att jag gör det här också. Jag har HLR-genomgång, hjärt- och lungräddning, med både personal och elever, och det är skönt att ha en sjukvårdskunnig på plats. Jag sköter allt med det systematiska brandskyddsarbetet och är med i skolans krisgrupp också. Vi ger och tar.

Vad får du ut själv av det här upplägget?

–Hur mycket som helst. Jag står och spolar is och sen får jag åka på ett hjärtstopp. Sen är det byggmöte och nån elev som behöver knipsa ett skåp. Jag har inte haft tråkigt en dag sen jag började. Jag behöver att det händer saker.

Claes Larsson

  • Bor: Krokek, 300 meter från brandstationen
  • Familj: Sambo, två barn och katt.
  • Roligast med jobbet: Just nu är det att få vara delaktig i byggprocessen på skolan, och göra något som verkligen blir bra för skolan och hela Krokek. Vi gör en helt ny byggnad, bygger om en gammal och gör om hela utemiljön.