Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Hon vill leda oss in i framtiden

Efter många år i äldrevården är Suzana Reckovic redo att ta ett nytt steg i livet och karriären. Målet är att bli en av framtidens chefer.

Suzana Reckovic

Redan för flera år sedan hörde Suzana talas om Ledarskapsakademin i Norrköpings kommun.

–Jag tänkte direkt att det där skulle passa mig. Jag är en born leader, ända sedan barndomen. Men kände ändå att jag inte var riktigt mogen, säger hon.

När kommunen tillsammans med flera andra aktörer i regionen startade projektet Framtidens chefer i Östergötland gjorde hon slag i saken. Sedan januari är hon en av de 20 utvalda kommunanställda som minst ett par gånger i månaden ses för att genom föreläsningar och övningar utvecklas som ledare och chefer. Kravet är att ha varit anställd i kommunen minst två år och att ha en akademisk utbildning.

–Mitt mål är att skaffa teoretisk kunskap och självförtroende. Jag har ett bra skelett, men nu vill jag bygga på det med muskler, säger Suzana.

Tränar på att coacha

Som undersköterska på kommunens äldreboende på Kolonigatan har hon stora möjligheter att praktisera sina nya kunskaper.

–Eftersom vi jobbar i team har jag jättebra förutsättningar att träna på att leda och coacha.

Suzana har hunnit med mycket i sitt liv. Hon började som konstnär i Bosniens huvudstad Sarajevo, och kom till Sverige när kriget bröt ut. Efter en period som personlig assistent ville hon utbilda sig, och kom in på en kemiingenjörsutbildning som hon sedan byggde på med miljövetenskap.

–Jag pluggade i fem år, ensamstående med två små barn. Sen erbjöds jag en fast tjänst som undersköterska och valde det bekväma livet.

Vill testa olika chefsjobb

Sedan dess har det gått tio år, och nu ser hon nya möjligheter.

–Jag vill definitivt bli chef i äldreomsorgen, men sen kanske jag söker mig till något av de tekniska kontoren. Ingenjörskunskaperna finns kvar.

Dina nuvarande chefer – peppar de dig?

–Jag känner jättestort förtroende. De delegerar en del till mig redan.

Och dina kollegor – de blir inte störda när du ska testa dina chefskunskaper?

–Nej, de är vana vid att jag bossar … Jag gör det på ett positivt sätt och med mycket humor. Jag har uppmuntrande kollegor.

Suzana Reckovic

  • Ålder: 49 år
  • Bor: Centrala Norrköping
  • Roligast med jobbet: Att få feedback av de boende. När de känner att ”här är du – nu kommer det att hända saker!”. Man ser nyttan i vardagen.