Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Utbildningen ledde till rätt jobb

Det tog inte lång tid för Sabin Potinteu att ta sig in i det svenska arbetslivet. Men det var först efter att ha gått aspirantutbildningen för utländska akademiker som han fick det jobb han är utbildad till.

Sabin

Sabin berättar engagerat om sina arbetsuppgifter som förrättningsassistent på Samhällsbyggnadskontoret. Hur han tar hand om ansökningar, granskar dokument, förbereder stödsystem, skickar ut underrättelser, sköter arkivering, tar hand om kartor, tar fram avtalsservitut . . . Sen stannar han upp och skrattar lite.

–Oj, jag berättar ju om allt. Jag är ny på jobbet, då känns allt viktigt.

Har gjort turistkartor

Våren 2016 lämnade Sabin Rumänien för ett nytt liv i Sverige och Linköping, där hans fru fått jobb som läkare på Universitetssjukhuset.
Han är utbildad geograf, och har dessutom läst ekonomi och destinationsutveckling. I Cluj-Napoca, centralort i Transylvanien, jobbade han med att skapa turistkartor.

I Sverige var det svårt att få jobba med det han var utbildad för. I stället lyckades han få anställning i kundtjänsten på ett företag i Linköping. Efter två år där sökte han sig till Aspirantutbildningen för utländska akademiker på Linköpings universitet.

–Jag saknade kontakten mellan utbildning och arbetsgivare, och behövde lära mig hur det funkar med sånt som cv och personligt brev i Sverige, säger Sabin.

Han gick också mentorsprogrammet Mitt livs chans.

–Jag flyttade från en stad med 400 000 invånare som kändes liten till en stad med 160 000 invånare som kändes jättestor, eftersom jag inte kände någon. Det bidrar till att sänka självförtroendet, men mentorsprogrammet gav kontakter.

Valde jobb i stället för praktik

I slutet av aspirantutbildningen är det praktik, men när det var dags för det hittade Sabin istället annonsen för jobbet som förrättningsassistent i Norrköping.

–Jag blev peppad av min mentor att söka. Det var ett bra val att börja jobba istället. Som praktikant har du inte lika mycket ansvar, och jag tycker om ansvar.

Hade du fått det här jobbet utan aspirantprogrammet, tror du?

–Innan det sökte jag många jobb som hade med min utbildning att göra, så många att jag nästan gav upp. Om jag inte hade fokuserat hundra procent på det här och fått självförtroende hade jag nog inte sökt jobbet.

Sabin Potinteu

  • Ålder: 33 år
  • Bor: Ryd i Linköping
  • Familj: Fru och son på fem månader
  • Roligast på jobbet: Just nu tycker jag att det är roligast med gamla kartor. Det är ett utmanande projekt att identifiera områden, eftersom kartorna ritades på ett helt annat sätt förr än nu.