Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Han sprider stolthet för sitt yrke

Bild på Sladjan Cerimovic

Tilliten är central i Sladjan Cerimovics jobb som undersköterska inom hemtjänsten. Medarbetare emellan och gentemot brukarna. Som yrkesambassadör vill han sprida stolthet för det som han verkligen ser som mer än ett jobb.

Sladjan har jobbat tolv år i Norrköpings kommun. Främst som undersköterska och mentalsköterska. Förra året blev han efter rekommendation från sin chef tillfrågad om att bli en av kommunens yrkesambassadörer och han tvekade inte. Nu åker han runt med övriga ambassadörer till olika skolor för att motivera högstadieelever att söka till vårdyrket, och gymnasister och vuxenskoleelever att söka sommarjobb.

– I somras behövde vi många vikarier. Det var ett intensivt arbete, men vi lyckades till slut, säger han.

Många yrken i ett

Viktigast som yrkesambassadör är att vara stolt över sitt yrke. Det är Sladjan.

– Jag är inte bara undersköterska, utan mycket mer. För de äldre är vi kanske de enda de har. Jag får vara barn, barnbarn, elektriker, rörmokare och mycket annat.

Det är mer än ett jobb, helt enkelt?
– Ja, det pratar vi mycket om. Det är så fritt och brett och är verkligen utvecklande, både som medarbetare och på ett personligt plan.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att få vara del av människors liv och försöka underlätta det för dem. Oftast har de ett leende på läpparna när jag åker därifrån, och då känner jag att jag har lyckats med jobbet.

Känner du dig någon gång frustrerad på jobbet?
– Inte frustrerad kanske, men stressad. Vår verksamhet är ständigt i rörelse och vi måste tänka på att ha brukaren i fokus. Tiden räcker inte till allt.

Plats för alla

Han tycker att de ungdomar han träffar verkar ta till sig hur spännande vårdyrket är. Att yrkesambassadörer kommer från olika verksamheter, är i olika åldrar och med olika bakgrund ger bra effekt.

– Vi hjälper varandra med våra olika personligheter, och visar att det finns plats för alla i gänget.

Att tillitsbaserad styrning nu ska formaliseras som metod i kommunen är Sladjan positiv till. Han känner igen sig i arbetssättet.

– Jag känner att jag har stort förtroende från mina chefer, och får bekräftelse för det jag gör. Det är viktigt med tillit, utan det kan vi inte utföra vårt arbete. Vi tillbringar så mycket tid tillsammans, då måste vi hitta ett samspel där alla trivs. Men tillit är också något man ska förtjäna.

Sladjan Cerimovic

  • Gör: Undersköterska och nybliven samordnare inom hemtjänsten.
  • Ålder: 33 år.
  • Bor: Kvarnberget.
  • Familj: Fru och tre barn.
  • Roligast på jobbet: ”När brukarna är glada och nöjda med servicen och vården de får.”