Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Bråvallagymnasiet har öppnat

Med det gamla flygfältet som granne åt ena hållet och järnvägen åt andra hållet har bråvallagymnasiet placerat sig perfekt där mittemellan. På 17000 kvadratmeter har yrkesprogrammen från ebersteinska gymnasiet sin nya plats.

Tre månader in på terminen bubblar det av liv i korridorerna, från både lärare och elever.

– Den nya skolan är en stor skillnad för eleverna. Yrkesprogrammen har möjlighet till stora ytor och den senaste tekniken vilket påverkar deras utbildning positivt. Matsalen är skolans hjärta och ligger mitt i byggnaden. Här kan alla elever från alla våra utbildningar samlas. Snart är även vårt skolcafé färdigbyggt så vi kommer ha många trevliga sällskapsytor för eleverna att umgås på, berättar Jörgen Strömberg, rektor på bråvallagymnasiet.

Har byggt identisk Volvoverkstad

Här på skolan finns i dag program inom fordon och transport, bygg och anläggning, vvs, el och energi, industriteknik som alla ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. Bråvallagymnasiet har ett tätt samarbete med branschen de utbildar inom. Både skola och bransch får ett positivt utbyte med varandra.

– Vår strävan är att ha tillgång till den nya branschtekniken men som skolverksamhet är det svårt att mäkta med. Genom våra samarbeten får vi möjlighet att nyttja tekniken som branschen använder. Vi har till exempel byggt upp en identisk Volvoverkstad. Vi har också simulatorer inom transport som blivande lastbilschaufförer kan använda sig av för att prova på att köra. Det ger eleverna kunskap om körteknik utan att vi släpper ut en massa koldioxid, säger Jörgen Strömberg och fortsätter att stolt berätta om praktikmöjligheterna:


– Eleverna är ute på praktik minst 15 veckor under sina tre år. Det ger de en ingång till arbetslivet. Vid Efter examen 2019 kom 94 procent av eleverna ut i jobb, mycket tack vare det.

Finns vissa utmaningar

Även om skolan är ny och fräsch, stor och rejäl så finns det vissa utmaningar. Bråvallagymnasiet agerar inom en redan mansdominerad bransch men jobbar aktivt för att attrahera fler tjejer till utbildningarna.

– Vi försöker hitta sätt att stärka i båda lägren. En tjejgrupp har startats på skolan och generellt sätt jobbar vi med vår värdegrund. Attityder, hur vi förhåller oss till varandra, hur vi pratar om varandra. Inom transportsektorn överlag jobbar man med riktade rekryteringsinsatser för att locka fler tjejer till branschen. Det är inte en bullrig och mullrig bransch utan en teknikkrävande och hightech industri. Det vill vi nå ut med, menar Jörgen Strömberg.

Lektionerna har dragit igång. Eleverna kommer till skolan med spårvagnen, på moppar och en del har egna bilar. En kille glider genom bostadsområdet och fram till skolans entré på sin longboard. Det är glatt och pratigt. Precis som det ska vara på en gymnasieskola.