Jobba med oss
i Norrköpings kommun

Med hjärta för hållbarhet

Bild på Frida i skogen, med björklöv i förgrunden.

Frida Dahlskog är gruppchef för kommunikation på Nodra. Med hopp, energi och optimism vill hon bidra till en mer hållbar vardag, både hemma och på jobbet.

– Jag har en känsla av att mina barn någon gång kommer fråga mig varför min generation inte gjorde mer för att lämna över en bättre värld. Det låter ju som en klyscha, men jag vill kunna svara att jag gjorde så gott jag kunde, säger Frida Dahlskog som till vardags jobbar med kommunikation på Nodra.

Nodra är ett kommunalt bolag som bidrar till en bra vardag för sina kunder och en hållbar utveckling i Norrköping. Konkret handlar det om att Norrköpingsborna ska ha tillgång till ett stabilt bredband och rent vatten i sin kran. Att avloppsvattnet renas innan det släpps ut i naturen och att avfallet tas om hand på ett effektivt och hållbart sätt.

– Det känns bra att gå till jobbet och bidra till samhällsnytta och vara en liten del i att skapa en mer hållbar framtid, säger Frida.

”Man ska inte sitta och vänta på förändring”

Hållbarhetsfrågor är också något som blivit en del av Fridas egen vardag. Hon vill gärna vara med och minska samhällets klimatpåverkan.

– Det är just främst genom ändrade konsumtionsvanor som vi kan påverka dagligen. Jag tycker att man ska försöka att inte köpa så mycket nytt, och fundera på vad man verkligen behöver. Kläder kan lappas och lagas. Och det som bara används sällan går ju ofta att låna av släkt och vänner, som flytvästar till barnen eller symaskin – den lånar jag av svärmor.

Men det är inte alltid så enkelt, inte ens för Frida som jobbar med det här frågorna varje dag.

– Det som ibland kan vara svårt är att faktiskt veta vilket som är det bästa alternativet för miljön. Och livet består ju av så många pusselbitar som ska hänga ihop. Men man får helt enkelt göra så gott man kan, säger Frida och fortsätter:

– Jag tycker inte att man som privatperson ska sitta och vänta på förändringar i samhället. Visst har företag och politiker ett stort ansvar, och andra som jobbar med att påverka politiska beslut och ändra lagstiftning. Men de beslut som vi alla tar i vardagen kan ju sammantaget göra en stor skillnad.

Gemensamt mål: mindre matsvinn

Nodra har som mål att tillsammans med alla Norrköpingsbor bli bäst på avfallshantering i Sverige. Det handlar inte bara om att skilja papper från plast eller stekpannor från metallförpackningar.

– I Norrköping är vi generellt duktiga på att sopsortera, och det är jättebra. Men den största miljönyttan får vi ju om avfallet aldrig uppstår, berättar Frida.

I Sverige slängs cirka en tredjedel av all mat som produceras. I Norrköping blir matavfallet visserligen fordonsgas, men miljövinsterna skulle bli mycket större om maten i stället blev uppäten. Det är något som Frida och hennes familj också jobbar lite extra med.

– Vi försöker minska vårt matsvinn. Det är svårt, det gäller att ha koll på kylskåpet och planera ordentligt. Ibland kan jag sakna spontaniteten, att kunna äta det jag är sugen på. Men då får vi göra en buffé av rester istället, säger Frida.

Långsiktig balans i livet

I sin vardag på Nodra har Frida periodvis många möten. Tidigare kände hon ofta en stress över att inte hinna jobba undan och förbereda sig själv inför nästa möte. Lösningen blev att Frida bokade tid med sig själv. Sedan några månader tillbaka bokar hon varje dag in två timmar i sin kalender. En timme för att jobba undan, och en timme för reflektion i slutet av dagen. Det har visat sig vara en lösning som håller.

– Jag har redan märkt att jag mår bättre. Min att göra-lista blir aldrig ohanterlig. Och min egen stressnivå är helt hanterbar. Och när jag kommer hem till barnen, då kan jag verkligen vara med barnen. Jag har inte kvar jobbet i tankarna. Det är skönt, tycker Frida.

Hittar lugnet i naturen

För tjugo år sedan flyttade Frida från Sannahed i Närke till Norrköping för att studera till högskoleingenjör inom kommunikation och media. Hon träffade kärleken och blev kvar.

– Nu har jag bott här längre än i Närke, så nu är jag en riktig östgöte, haha, säger Frida, med en dialekt som trots åren i Norrköping inte klingar speciellt östgötskt.

I dag bor hon med sin man och deras två barn nära naturen i Åby.
– Jag tycker om att vara ute mycket med familjen. Att cykla en sväng och vara i skogen. Det blir så skön stämning med barnen. Hemma blir det så lätt bråk, men när vi är i skogen umgås vi bara.

Tror på framtiden

Trots alla klimatkrisrapporter är Frida optimistisk inför framtiden. Hon hoppas och tror att vi är på väg åt rätt håll.

– Det har hänt otroligt mycket i alla led bara på några år. Det är jättekul att följa hela den här Greta Thunberg-effekten, samtidigt som den har polariserat samhället väldigt mycket. Men jag tror att vi har flyttat fram positionerna. Fler är medvetna och fler försöker äta ekologiskt, köpa begagnat, kanske flyga lite mindre och ta cykeln någon gång. Och jag tror att det kommer ordna upp sig. Det får vi hoppas, för våra barns skull.

Frida Dahlskog

  • Bor: i Åby med man och två barn, 3 och 8 år.
  • Gör: är gruppchef för kommunikation på Nodra.
  • Blir arg av: ”Orättvisor, att livet blir så olika bara beroende på var du är född och om du är född till flicka eller pojke.”
  • Drömmer om: ”Min hemliga dröm är att ställa upp i tävlingen Action run. I dag är jag alldeles för otränad men nu när jag har erkänt det så får jag kanske den där extra sparken i baken som jag behöver för att verkligen börja träna.”
  • Blir glad av: ”När mina barn mår bra blir jag lycklig. På jobbet blir jag glad när vi som ett team jobbar ihop och tillsammans får till något riktigt bra.”
  • Ålder: 40